Hainele din atelierul lui Zoltan Bela

19 iunie 2017

Zoltan Bela asociază verbul a purta cu a fi sau cu felul în care te simți într-o perioadă anume. Se îmbracă după instinct, în funcție de anotimp, de ocazie sau de eveniment. Când merge la atelier, vrea să lucreze în ceva lejer. Poartă ce nu folosește, haine care s-au deteriorat, rupt, pătat etc. Pentru el, hainele de lucru sunt doar folositoare și au o utilitate de îndeplinit.

„De exemplu, sunt zile în care lucrez cu mâinile, cu degetele și obișnuiesc să mă șterg pe piept sau pe spate de culoare. Am și cârpe, mă mai șterg și cu ele, dar când sunt foarte concentrat la ceea ce fac nu îmi mai dau seama și mă șterg pe hainele în care lucrez. De aceea sunt și pline de culoare. Apropo de asta, am văzut că a apărut în unele zone un trend cu jeanși pictați. Cum ar fi să apar și eu în hainele de lucru pe stradă?” (zâmbește).

Când hainele de lucru devin nefolositoare sau foarte murdare, Zoltan le taie și le folosește la ștergerea cuțitelor de paletă sau la curățarea pensulelor.

„Le folosesc, nu le arunc. Le tai bucăți, iar când nu mai sunt folositoare nici așa, le bag pe foc la încălzirea atelierului”.

Zoltan Bela lucrează de 15 ani. Primul atelier în care a lucrat a fost în Baicului. Din noiembrie 2016, s-a mutat într-un atelier la 10 minute de metrou Republica. Are o suprafață de 80 x 100m2, îl mai împarte cu trei artiști cu care lucrează și mânâncă aproape în fiecare zi.

„E important să ai un spațiu, te inspiră dacă e mare. Libertatea de a crea, spațiul în sine, poate să te ducă spre unele lucrări pe care le faci.”

Se trezește de obicei la ora 9:00, pregătește micul dejun repede, merge la atelier cu mașina, autobuzul sau bicicleta și face cam 30 de minute. Când se apucă de treabă, nu își mai dă seama de timp, iar masa de prânz depinde de momentul în care își aduce aminte că îi e foame.

Încearcă să lucreze cât mai mult. Și-a făcut un program, de luni până vineri, de la 10:00 la 18:00, dar spune că dacă ai putere de lucru, e bine să stai cât mai mult, mai ales cât timp e lumină naturală.

Lucrează acum doar ulei pe pânză, trece printr-o perioadă în care a ieșit din zona de confort și experimentează. Când vrea să se relaxeze, lucrează obiecte între două sesiuni de pictat.

Momentele profesionale cele mai importante pentru el sunt debutul din 2009 în Italia și la Point Contemporary, începutul colaborării cu Anca Poterașu în 2010, Bucharest Biennale 6 în care a avut două obiecte, expoziția de la Anexa MNAC și expoziția de anul trecut de la galeria Anca Poterașu.

Zoltan Bela nu muncește în weekenduri decât dacă are deadlineuri sau expoziții de pregătit. Vacanțe își ia vara când perioada e lejeră pentru toată lumea. Ultima și-a petrecut-o la ocean în Franța.

Când nu e la atelier, face poze prin oraș la porți, la elemente arhitectonice, la ansambluri sau la oamenii din metrou care îl atrag. Spune că toate elementele adunate îl inspiră să le aducă altundeva în munca lui.

L-am întrebat dacă în plimbările pe care le face prin oraș haina îl face pe om. Mi-a răspuns că este un statement, dar că pentru el nu este o regulă. Din facultate purta hainele care îl atrăgeau sau le alegea după muzica pe care o asculta.

„Nu prea arătam a artist. Nici acum nu arăt. Nu am pălării, eșarfe sau fulare. Ca și în arta mea, sunt unele lucruri care mă găsesc sau le găsesc eu pe ele. Nu caut un magazin special sau un brand anume. Cumpăr ce îmi place mie din mall-uri sau magazine mici și dacă simt ceva față de haina respectivă. Cumpăr rar și trebuie să mă atragă foarte mult.”

Spune că nu a analizat codul vestimentar din domeniu, dar că sunt elemente care se repetă în funcție de nivelul la care ai ajuns ca artist. Se poartă barbă sau nu, vestă sau nu, pălării, paltoane, genți de piele care se făceau la fondul plastic pe vremuri.

„Îți place să ieși în evidență, dar unele lucruri le faci pentru că pur și simplu așa simți. Tatuajul l-am făcut, de exemplu, după o noapte în care am avut o revelație cu un șarpe de foc care iese din venă. Mi l-am făcut, dar nu simt o schimbare față de cine sunt, cum sunt. Nici nu îmi asortez hainele în funcție de el. Port tricouri sau cămăși, nu sunt genul care să epateze. Dar când o fată frumoasă îți spune că e frumos tatuajul sau că ești sexi, pică bine.”

Pe Zoltan Bela îl găsiți la Galeria Anca Poterașu – https://ancapoterasu.com/artists/zoltan-bela/ și pe Facebook – https://www.facebook.com/zoltan.bela.16

Imagini de Bogdan Ioniță. Îl găsiți aici.