„Poți lăsa moștenire un produs din piele”

1 martie 2018

Bianca Muntean și Nicoleta Tudor au deschis un atelier imediat după ce au absolvit Facultatea de Arte. Au produs local, serii mici de uniforme și haine de lucru. A fost un început de care aveau nevoie – experimente, etape tehnice, practic cum se fac haine, nu doar cum se desenează. Partea cu responsabilitățile și maturizarea nu au prevăzut-o inițial, dar când au dat formă unor produse de nișă, care să le diferențieze de restul atelierelor și au găsit o formulă ideală de lucru, brandul SIAMEZA a fost lansat pe piață.

Alegerea de a lucra cu pielea a venit natural. În facultate au experimentat amândouă diferite materii, iar pielea putea fi manipulată și manual, artizanal, cât și industrial, mecanic.
Pielea impune o anumită rigoare și o practică specifică, o precizie a tăieturilor și a cusăturii care nu îți permite să greșești.

Oamenii cred că produsele de piele sunt scumpe și sunt, dar este tipul de articol pe care îl poți lăsa moștenire și care se transformă cu timpul, dezvoltă o patină superbă, care înnobilează și mai mult produsul. Are propria ei individualitate, pornind de la micile imperfecţiuni, care de cele mai multe ori oferă autenticitate şi estetică creaţiei, până la culoarea şi comportamentul pielii pe parcursul anilor. Pielea ca material, îți impune o anumită ținută și postură a corpului, îl complimentează, iar mintea probabil traduce toată această percepție într-o senzație de bine. Fiecare în parte îşi poartă povestea.

Am mai aflat că hidratarea este importantă și că trebuie sa te îngrijești de produsele din piele cum te îngrijești de propriul corp, iar atunci cand își pierd din strălucire, le hidratezi cu o cremă grasă sau cu ceară, astfel cu timpul vor arăta ca noi.

Atelierul SIAMEZA e undeva prin Transilvania. Geografic, Covasna, Transilvania, este o zonă cu tradiție în industria textilă și de marochinărie, de prelucrare a pielii, iar meșterii cu care lucrează sunt foarte buni, simpli și profesioniști în meșteșugul lor.

Au început cu o linie secundară de serie, de echipamente şi uniforme. Printre comenzi s-au strecurat şi şorţuri pentru diferiţi maiştrii, meşteri şi meşteşugari şi de acolo lucrurile s-au extins, au dat formă unor şorţuri de makeri urbani, mai cool, mai actuale, din piele. Așa a apărut colecţia Marfa Maker. Pentru publicul nou, care intra în contact pentru prima dată cu produsele SIAMEZA, există un moment de wow. Șorțul este un produs neașteptat, care stârnește reacții.

Inițial, șorțurile au fost produse cu destinație precisă, zona workwear, fiecare maker cu tipul de șorț personalizat pe meșteșugul lui: pentru barmani, cu buzunare pentru cheie de desfăcut sticlele, chingă pentru prosop; hairstylist sau barber cu buzunare pentru foarfece, perie sau piepteni. Momentul când au lansat colecția Marfa Maker a fost copleșitor și neașteptat, au avut clienți care au cumpărat articolele SIAMEZA pentru a le purta pe stradă, la birou sau în club, foarte multe cupluri care au șușotit complotativ cu trimiteri spre dormitor văzând șorțurile sau cereri spre zone fetiș-erotice.

Tot acest feedback le-a ajutat să identifice o plajă de clienți nouă și care a adus o direcție în zona de outwear, de șorțuri și sarafane din piele. Brandul  de șorțuri din piele a fost lansat în martie 2017, la târgul de piele Materia din București, unde SIAMEZA a primit premiul de cel mai bun design în piele acordat de Cristina Crăciun, fashion editor la revista Elle România.

Între București și Covasna, zilele lor de lucru la atelier sunt întotdeauna pline. Bianca și Nicoleta lucrează fie la comenzi, fie la noi prototipuri, iar o zi de lucru cu clientii se desfășoară ca o zi în care au musafiri.

Momentele importante din interiorul atelierului sunt mereu aceleași, atunci când schițele se materializează și arată chiar mai bine ca cele imaginate pe foaie.

Într-o eră fast-forward, Bianca Muntean și Nicoleta Tudor cred că prin ceea ce au ales să facă și să producă, au dezvoltat simțul pentru lucrul bine făcut, de calitate, de a pune suflet și precizie în fiecare creație, cusătură, produs. Tot acest proces de lucru cu pielea le-a învățat că e nevoie de timp și de implicare pentru un produs bine facut.

Imagini de Bogdan Ioniță și Siameza