„Când porți cu tine un astfel de produs, ai cu tine o poveste și o parte din timpul celui care l-a făcut”

8 martie 2018

În copilărie, Daniel mirosea rar o piele tăbăcită, la atelierul pe care îl aveau părinții unor prieteni. Ține minte că l-a urmărit multă vreme mirosul și o geantă din piele pe care a văzut-o pe stradă, apoi a mai văzut una asemănătoare, pe internet, dar în America. Voia și el, dar era departe și scumpă, așa că a zis: „fac eu, aici la noi acasă, în Transilvania.”

Când a început să lucreze cu bucăți de piele, Daniel spune zâmbind că ieșeau chestii urâte. Dar începuse să se îndrăgostească de miros, de textură, de sculele puține și vechi. Lucra pe o masă din bucătăria lui, iar prietenii l-au încurajat. Au cumpărat ce făcea și l-au motivat să continue.

„Mereu am asociat pielea cu calitatea și durabilitatea. Suntem cei mai mari critici ai noștri și ne-am propus încă de la început, că ceea ce vom face o să fie simplu și practic. Am început în februarie, 2014. Miruna încă studia, avea și un part-time job, iar eu lucram într-un domeniu care nu are nimic în comun cu ce fac acum. Vopseam avioane.”

Deși nu era o perioadă bună pentru ei, financiar vorbind, Daniel a hotărât că două, trei luni va da formă unor produse din piele. Chiar dacă rezultatele dorite de el și Miruna erau departe, surprinzător pentru amândoi a fost că primeau tot mai multe comenzi. Așa a prins contur genuineleather.ro

„Când am început, mă gândeam că nu o să combin niciodată pielea cu alte materiale, dar pe măsură ce a trecut timpul, tot felul de proiecte noi îmi veneau în minte și treceau pe hârtie. Erau proiecte care vibrau prin diversitatea culorilor, texturilor și a contrastului dintre ele, lucru care nu era posibil folosind doar piele, așa că întrebarea care apărea tot mai des era – scriem genuineleather. pe lemn??!… sau pe cauciuc, sau pe cânepă?

Având în vedere că tot ceea ce facem apare în urma multor visuri și schițe, iar produsele, începând de la debitarea și vopsirea pielii până la coasere și ultimele finisaje sunt făcute manual, ne-am gândit că trebuie să fie un cuvânt sau ceva care să spună că toate acestea poartă o amprentă. Am făcut un sondaj între prieteni și am rămas la o variantă pe care am privit-o ca fiind cea mai autentică: Daniel Savu. Numele site-ului unde vor apărea produsele, va fi schimbat în http://www.danielsavu.com și o semnătură olografă o să confirme autenticitatea fiecărui produs care va pleca din atelier.”

Până ajunge la ei în atelier, pielea trece prin multe ore de muncă repartizate în multe procese tehnologice. Daniel a aflat despre ele în multe plimbări prin fabricile care produc piele, în căutarea celei mai bune variante pentru ce face. Iar ca să te bucuri cât mai mult de un produs din piele, hidratarea periodică e importantă „O să îți spună pielea când e timpul. Noi trimitem în cutiile cu produse câte un borcan cu un răsfăț pentru piele, astfel încât noul proprietar să poată fi parte din procesul de prelucrare al produsului comandat. Treaba noastră se termină când livrăm o geantă, dar munca la geantă continuă mulți ani după. O să se schimbe mereu aspectul, se va murdări, se va înmuia, își va schimba mirosul, va prinde o patină care îi va schimba nuanța inițială, va fi din ce în ce mai frumoasă”.

Munca la atelier are momente și momente. Dimineața, Daniel și Miruna aprind focul, fac cafea,  dau drumul la jazz, verifică planul pentru ziua respectivă, lucrează, se ocupă de comenzile online, livrează comenzile, fac poze, mănâncă, ascultă muzică, beau cafea, multă cafea.  Sunetul lemnelor arzând în șemineu, mirosul cafelei amestecat cu fum și taninuri din piele, ața groasă, acele mari, metalul rece al foarfecelor, hârtiile cu schițele pătate cu vopsea, fibrele lemnului din masa de croit, lumina veiozei, înțepăturile din degete, liniștea nopților nedormite, toate le dau sentimentul de libertate.

Primele ore ale zilei, Daniel le petrece singur în atelierul din Brașov. Miruna e învățătoare, iar când ea vine în atelier, atmosfera e completă. Ceea ce iese din mâinile lor este rezultatul unei prietenii strânse și a multor nopți dormite pe fugă în atelier.

Momentele importante pentru ei sunt când primesc un feedback bun. Niciun produs nu pleacă din atelier până când clientul nu vede fotografii și nu se declară complet mulțumit. Se întreabă constant cum le-ar plăcea lor să primească un astfel de produs și caută cele mai bune idei pentru ambalare. Fiecare produs semnat de Daniel Savu vine atent împachetat într-o cutie din carton lucrată tot la ei în atelier.

La un produs lucrează între două și șase mâini. Pe lângă Daniel, Miruna, mai este și un prieten care îi ajută.

„Reacțiile oamenilor au fost diverse. Una dintre reacțiile care acum mi se pare amuzantă, dar care atunci m-a descurajat destul de mult, având în vedere că eram chiar la început, a venit din partea unui fost coleg de muncă, la vederea unui portmoneu – mamă, ce țigănie, prea bădăran, spunea el. Mie îmi plăcea foarte mult și mă gândeam că poate sunt ciudat. Apoi mi-am dat seama că el nu e publicul meu țintă. I-am întâlnit pe cei care erau la fel de încântați ca și mine și mi-am dat seama că sunt ok, că nu e cazul să mă tem de penibil.”

Evoluția produselor lor se vede și din fotografiile pe care le aveau la deschiderea atelierului. Se mai amuză uneori privindu-le. Au recuperat chiar primele portofele făcute, iar la schimb au lucrat variante noi. Iar ca să vadă punctele slabe și punctele tari ale produselor pe care le fac, le poartă. În funcție de ce observă, îmbunătățesc detalii.

Uneori știu exact ce au de făcut, alteori trece timpul căutând idei. După zile cu prea multă cafea sau în nopțile în care se chinuiesc să adoarmă cu mintea la mânerul unei genți care nu se așează sau la  cusătura care întotdeauna pe o parte era mai urâtă, le vine dintr-o dată o idee, care le fugărește și ultima fărâmă de somn, revoluționează și pune totul într-o altă lumină, într-un fel în care nu au mai văzut până atunci lucrurile așa.

„Îmi amintesc clar o noapte în care am venit acasă pe la două și ceva. Miruna dormea. Plecase de la atelier, probabil eram insuportabil. Mă nemulțumea rău mânerul genții despre care vorbeam și nimic nu mai era bine. Era una din nopțile alea cu nesomn, dar de unde apăruse o idee genială. Era vară și cald, goneam cu bicicleta de îmi lăcrimau ochii. La 4:30 dimineața am intrat în atelier, iar pe când se trezea lumea și soarele răsărea, eu făceam poze la noua geantă, cu un mâner care dintr-o dată devenise un punct de atracție pe geantă. Apoi am dormit toată ziua.”

S-au adunat destul de mulți oameni care au cumpărat produse de la Daniel și Miruna. Le e greu să îi urmărească pe toți. Dar se bucură că pot urmări produsele la prieteni care le poartă constant. De unele s-au atașat:  „Am o geantă pe care am terminat-o cu aproape două săptămâni înainte de termenul pe care îl dădusem pentru ea, dar am tot amânat să o trimit, până când a venit momentul despărțirii și nu am mai avut ce să fac. Era perfectă. Bărbătească. Nu mai am nimic de zis”.

Majoritatea comenzilor vin din țară. Îi bucură mult acest lucru, pentru că oamenii urmăresc evoluția lor și se bucură cu ei. Din conversațiile cu clienții, au descoperit că unii nu cumpără un produs doar ca să aibă un produs de calitate, ci și pentru a susține povestea lor. În Europa mai sunt două, trei țări în care nu au trimis, iar ca și continent, nu au ajuns în Asia. Încă.

Pielea are multă personalitate. „Pielea își schimbă mereu aspectul, aștepți cu nerăbdare să o vezi și mâine, să îi vezi evoluția. Pielea îmbătrânește frumos.” Pe lângă asta, produsele lor spun că nu sunt făcute de mașini într-o fabrică mare și îndepărtată. Daniel și Miruna lucrează totul manual, gândesc fiecare detaliu, pun suflet. Fiecare produs are ore investite din viața lor, e unic cu fiecare gaură, împletitură sau cusătură. Chiar și amestecul de vopsele se face pentru fiecare în parte. Când porți cu tine un astfel de produs, ai cu tine o poveste și o parte din timpul celui care l-a făcut.

Din când în când, Daniel și Miruna fac un pas în spate ca să arunce o privire de ansamblu. Îi încântă ceea ce fac. E multă muncă, pasiune, dezamăgire, oboseală. Dar când produsele sunt gata și review-urile oamenilor vin, vine și energia, motivarea pentru a merge mai departe.

Daniel și Miruna spun că fiecare om are anumite abilități specifice. Vorbesc cu oameni care le spun că pentru ei ar fi un vis să facă un anumit lucru, dar încă nu au un context potrivit ca să înceapă. Au ajuns la concluzia că dacă faci bine ceea ce faci, cu drag, cu pasiune, cu răbdare, nu simți că muncești, iar rezultatele o să fie surprinzătoare.

„Trebuie să fii deschis spre a fi mai bun în orice domeniu, dar să rămâi tu însuți. Suntem unici, așa că aportul fiecăruia, neinfluențat, adaugă valoare moștenirii pe care o lăsăm după noi. Vrem să trăim astfel încât, povestea noastră să inspire pe oricine în trăirea propriului vis.”

Imagini: Daniel Savu