„Întreabă-te cât de des poți purta o haină”

24 octombrie 2018

Anual, se aruncă tone de textile la gropile de gunoi din România. Din cauza lipsei de lumină și oxigen, textilele, chiar și cele biodegradabile, nu se degradează ușor, arderea lor poluează aerul, iar de fiecare dată când plouă, apa se scurge prin gunoi, preia vopsele, înălbitori din materiale și devine de aproape 200 de ori mai toxică decât apa din canalizare.  

Colectarea selectivă a materialelor reutilizabile și reciclabile este departe de a fi atins potențialul optim. S-a construit o infrastructură de colectare pentru carton sau plastic, dar despre economia circulară, despre poluarea pe care o aduc hainele uzate se vorbește puțin.

La nivel național, oamenii nu știu ce trebuie să facă cu deșeurile, mai ales cu cele textile. De aceea, am vorbit cu Ana de la Crucea Roșie – Filiala Sector 6, despre sistemul de colectare creat de ei și despre Bine Boutique, primul magazin social al organizației.

Sistemul de colectare al hainelor

Ana a construit în 2015 un sistem de colectare pentru haine după un model pe care l-a văzut pus în practică în Geneva. Când s-a întors înapoi în București din acea vizită, a pus pe foaie cum trebuie să arate un punct de colectă, a găsit spațiu pentru un depozit, a creat proceduri de lucru, a gândit un fir roșu – cine sortează, ce sortează, ce haine ajung la igienizare, cine sunt cei care primesc haine, cine le distribuie, ce nu e reutilizabil și unde pot duce tot ce nu se poate reutiliza.

De atunci, împreună cu voluntari, Ana primește haine donate în fiecare marți, pe Calea Plevnei 204, București, între orele 10:00 – 18:30.

Crede că voluntarii Crucii Roșii sunt niște eroi, pentru că este foarte greu să sortezi tone de haine. În 2017 au colectat cinci tone și jumătate, iar din ianuarie până în mai anul ăsta, au strâns trei tone și jumătate.

Și mai crede că oamenii nu ar mai cumpăra haine noi atât de des dacă ar afla că un singur tricou din bumbac nou are nevoie de 2.700 litri de apă, la care se adaugă consumul de energie nu doar pentru producerea tricoului, dar și pentru transport și comercializare. Sau dacă ar ști că industria modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume, după cea a petrolului.

Știe că în garderoba fiecăruia există cel puțin câteva lucruri în stare bună, care nu sunt purtate. Și în loc să fie refolosite creativ, donate pentru reutilizare, zac prin dulapuri sau sunt aruncate la un moment dat împreună cu gunoiul menajer.

„Mi-a luat nopți de nesomn să mă conving să mă despart de ele și mai ales să trec peste despărțirea de ele. Din adolescență am început să îmi cumpăr singură haine și pentru mine fiecare avea o poveste. Am dat chiar rochia în care l-am întâlnit pe soțul meu. Greșeala este că investim obiectele cu amintiri și cu sentimente și cu greu ne dăm seama că ele se află oricum în mintea și în sufletul nostru. Ce m-a ajutat să înfrunt acest moment a fost să văd încântarea de pe chipul prietenelor și colegelor mele, cărora le-am dăruit câteva din lucruri. Am sentimentul clar că acele piese au căpătat o nouă viață. La mine nu mai erau fericite. Sunt împlinită că am eliberat un spațiu imens în casa mea și mă bucur că hainele mele vor ajunge și la oameni pe care nu îi cunosc și care știu că au mare nevoie de ele, ” spune o voluntară.

Din 2015 până acum, Ana a văzut că la noi, oamenii cumpără „cu brațul haine” și foarte rar își analizează comportamentul cumpărătorului de îmbrăcăminte. Merg pe ideea „cumpăr, văd eu dacă le port.”

Spune că dacă cumperi ceva, trebuie să renunți la altceva. Și că ar trebui să facem un exercițiu lunar din asta.

„Întreabă-te cât de des poți purta o haină. Dacă e palton ai o frecvență zilnică, să zicem. Dar dacă ai o fustă, o rochie, le porți de câteva ori pe sezon. Dacă ai multe din fiecare, poate nici nu le porți într-un sezon. Statistic s-a demonstrat că dacă nu porți doi ani o haină, nu o vei mai purta vreodată.”

Oamenii au o problemă când renunță greu la hainele cumpărate, când acumulează multe, când uită de ele și cumpără în continuare fără să se mai gândească la cele pe care le au.

Iar când renunță, aduc saci cu haine la punctul de colectă din Calea Plevnei. „Lumea vrea să doneze cantități de haine mult mai mari decât putem noi primi.”

Dacă vrei să renunți la haine și să le donezi, uite ce ar trebui să știi:

*Donează haine noi sau foarte bune oamenilor săraci. Oamenii săraci sau cei care locuiesc pe străzi nu au nevoie de haine rupte, ciupite, roase de molii. Au nevoie de haine simple, de calitate, călduroase pentru că au o viață grea și au nevoie de demnitate. Nu faci o faptă bună dacă scapi de haine vechi, prea uzate sau murdare, cu pete care nu mai ies la spălat.

*Dacă vrei să donezi haine la un punct de colectare, organizează-le pe categorii înainte să le duci. În ce e bun de purtat și ce nu e bun de purtat. Pune-le în pungi diferite.

*Voluntarii de la Crucea Roșie – Filiala Sector 6 primesc haine, le adună, le sortează, le igienizează conform legii și le refolosesc în trei moduri:

1.hainele pleacă spre cei care au nevoie de ele în caz de dezastru sau sărăcie;

2.sunt reciclate, transformate în material izolant în industria construcțiilor, în  fibre pentru amortizare, umplutură de jucării, branțuri, lavete, saci etc;

3.ajung la Bine Boutique, primul magazin social Crucea Roșie, Filiala 6.

Bine Boutique

Ana a fost motivată să deschidă magazinul Bine Boutique pentru că durata de viață a unei haine e mai lungă decât purtarea ei. A vrut să pună haine într-un circuit, să învețe oamenii să recicleze haine și să reutilizeze materialele textile.

„Bine Boutique nu este un simplu magazin second-hand. Este o alternativă la un consum responsabil față de resursele care se folosesc în industria modei. Hainele sunt puse în mișcare, oamenii nu cumpără produse noi, ci le refolosesc, iar din vânzarea lor, proiectele sociale Crucea Roșie – Filiala Sector 6 rămân active.”

A împrumutat modelul din Marea Britanie, pentru că acolo se poartă „charity shops”, a scos din depozit hainele elegante pe care nu le puteau duce în zonele sărace și a lansat în septembrie 2018 magazinul.

Bine Boutique se află pe strada Biserica Amzei din București, e deschis de marți până sâmbătă, între orele 10.00 și 18.30. Lunea e „zi de marfă”. Hainele aduse în magazin sunt haine donate de bucureșteni, iar dacă vrei să înveți despre cum poți pune hainele din nou în circuit, Crucea Roșie – Filiala Sector 6 organizează ateliere de reciclare textilă. Urmărește-i aici și aici.